Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται όχι μόνο από τις επιχειρήσεις, αλλά και από τις κυβερνήσεις για την αντιστοίχιση θέσεων εργασίας, την ανάλυση των τάσεων απασχόλησης και ακόμη για τον εντοπισμό παράνομων προσλήψεων.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) είναι μια ισχυρή τεχνολογία που έχει ενδυναμώσει πρακτικά πολλές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Με την αγορά εργασίας και τις τάσεις να περνούν από συνεχείς αλλαγές με την άνοδο της οικονομίας των freelancers και των ελεύθερων επαγγελματιών, υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία για να συμβαδίσει ο κόσμος της εργασίας με τις αλλαγές αυτές. 

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να το κάνουν αυτό:

Προτάσεις για θέσεις εργασίας

Η Εσθονία πρωτοστατεί στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τις προσλήψεις και την απασχόληση. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να δημιουργήσει προφίλ υποψηφίων και να δώσει μια σύσταση για το «πού θα μπορούσατε να απασχοληθείτε στη συνέχεια», δήλωσε στο GovInsider ο Chief Data Officer της χώρας Ott Velsberg.

Μπορεί επίσης να προβλέψει τι είδους θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν. Πρόσθεσε επίσης, ότι περίπου το 72% των υποψηφίων που εντάχθηκαν σε νέες θέσεις εργασίας μέσω του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης εξακολουθούσαν να απασχολούνται έξι μήνες αργότερα, σε σύγκριση με το 58% όσων συμβουλεύτηκαν από γραφεία εργασίας.

Παρακολούθηση απάτης και παράνομων προσλήψεων

Εκτός από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την αντιστοίχιση θέσεων εργασίας, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν επίσης την τεχνολογία για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση παράνομων προσλήψεων. Η Σιγκαπούρη χρησιμοποιεί δεδομένα για να παρακολουθεί τον κίνδυνο που προκύπτει από εργαζόμενους και εργοδότες που προσπαθούν να παραβιάσουν την εργατική νομοθεσία.

«Χρησιμοποιώντας προηγμένη επιστήμη δεδομένων και μηχανική μάθηση σε μεγάλα, διαφορετικά σύνολα δεδομένων απασχόλησης, επιχειρήσεων και συναλλαγών, το υπουργείο εργασίας ανέπτυξε ευέλικτα μοντέλα ανάλυσης για τον εντοπισμό προτύπων και αναδυόμενων κινδύνων για τους οποίους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πρώιμες παρεμβάσεις στην πολιτική και τους κανονισμούς», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εργασίας της Σιγκαπούρης.

«Με αυστηρότερους ελέγχους, περισσότεροι άνθρωποι θα απέφευγαν να παρακάμψουν το σύστημα. Με την καλύτερη χρήση των δεδομένων, το υπουργείο έχει επιτύχει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά ανίχνευσης και μεγαλύτερη παρουσία επιβολής ποινών για τους παραβάτες των κανονισμών. 

Διεθνής μετανάστευση και μελλοντικές δεξιότητες

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη είναι η ανάλυση των τάσεων μετανάστευσης και ανάπτυξης εργασιακών δεξιοτήτων. Ένα παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο το Περιφερειακό Κέντρο Καινοτομίας του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για την Ασία-Ειρηνικό χρησιμοποίησε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα του LinkedIn για να προσδιορίσει τα πρότυπα μετανάστευσης εργατικού δυναμικού προς και από την Ταϊλάνδη.

Ανέλυσε δεδομένα στην Ταϊλάνδη και ανακάλυψε ότι η Ταϊλάνδη προσέλκυσε τους περισσότερους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας στις διεθνείς υποθέσεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον αθλητισμό, ενώ η άμυνα, το διάστημα και η ναυτιλία έχασαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας από εργαζόμενους που μετανάστευσαν από την Ταϊλάνδη.

Μεταξύ 2015 και 2018, οι μεγαλύτερες αλλαγές στη μετανάστευση εργατικού δυναμικού από και προς την Ταϊλάνδη σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Μιανμάρ. Τα δεδομένα του LinkedIn έδειξαν επίσης ότι τα soft skills όπως η διαχείριση χρόνου, η επίλυση προβλημάτων, η διαπραγμάτευση και η ηγεσία βρίσκονται σε άνοδο στην Ταϊλάνδη.

Δημοσιεύθηκε από Stelios Christou

Marketing Manager